3. července 2011

Uskumru Izgara - Grilovaná makrela




















SUROVINY:

kvalitní mražené makrely
olivový olej
kurkuma
tymián
sůl

POSTUP:

Makrely necháme rozmrazit, omyjeme je důkladně pod studenou vodou a osušíme. Vnější i vnitřní stranu makrel potřeme směsí soli, olivového oleje, tymiánu a kurkumy. Položíme na rošt a grilujeme z obou stran po dobu cca 10 minut. Makrely lze připravit i v běžné troubě - položíme je na plech a pečeme horkovzduchem po dobu cca 40 minut při teplotě 180 °C. V průběhu pečení makrely potíráme olejem, aby nebyly vysušené.

Podáváme se zeleninovým salátem, který připravíme smícháním ledového salátu, červené papriky, salátové okurky a černých oliv. Jako zálivku použijeme pouze citrónovou šťávu a olivový olej. Podle chuti osolíme a můžeme přidat sušené oregáno.

K takto připravenému pokrmu si můžeme dát skleničku Raki s ledem (pozor, Raki se před podáním ředí studenou vodou :)))).

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Mořské ryby
Lidé pravidelně konzumující množství mořských tučných ryb mají pevnější zdraví a dokonce účinně předchází srdečním poruchám. Obzvláště ryby žijící v chladných vodách, jako jsou lososi, makrely a tuňáci, obsahují vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky pozitivně působí nejen na srdce, ale i v mnohých dalších směrech na naše zdraví. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny v sobě ryby obsahují díky planktonu, kterým se živí. Čím studenější je voda, ve které plankton a ryby žijí, tím vyšší bude i koncentrace zdravých kyselin. Přijímaní rybího tuku hraje zásadní roli pro mnohé životní procesy v celém lidském těle. Rybí tuk nejen léčí, ale také působí jako účinná prevence. V prvé řadě konzumací rybího tuku zásadně snížíme riziko srdečních onemocnění. Dále také snížíme krevní tlak a chráníme se před poruchami srdečního rytmu. Rybí tuk se uplatní také při kloubních poruchách či při lupénce. Také lidé s revmatickou artritidou ocení účinky rybího tuku, který dokáže zmenšit otoky a ztuhlost kloubů. Pravidelnou konzumací mořských ryb snížíme hladinu škodlivého cholesterolu, ochráníme se před vznikem arteriosklerózy a předejdeme také ledvinovým chorobám. Rybí tuk má obecně protizánětlivé účinky a pomáhá také krásným a zdravým nehtům a vlasům.

Velmi důležitá je však kvalita ryb, které konzumujeme, a zároveň způsob jejich přípravy. Nemysleme si, že kapr obalený v trojobalu a osmažený v levném slunečnicovém oleji bude bůhví jakým přínosem pro naše zdraví. Pokud však zvolíme kvalitní malou makrelu a připravíme ji podle výše uvedeného návodu, pro své zdraví uděláme dost. :)

Ryby nedoporučuji podávat s těžkými českými přílohami, ale pouze s čerstvou zeleninou. Pokud byste měli pocit, že vám to nestačí, je lepší zakousnout si k rybě čerstvou francouzskou bagetu, či připravit si k ní, jako to dělají v Turecku či Tunisku, kuskus. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat