3. července 2011

Těstoviny s omáčkou z rajčátek a cizrny




















SUROVINY:

500 g těstovin

2 plechovky cizrny Bonduelle
1 velká červená cibule
500 g zralých rajčat
4 lžíce drcených rajčat
4 stroužky česneku
olivový olej
koriandr
kumín
máta
pepř
sůl

POSTUP:

Těstoviny uvaříme dle návodu.

Na olivovém oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibulku. Přidáme omytá a na kousky nakrájená rajčata a chvíli restujeme. Přidáme drcená rajčata, sůl, lisovaný česnek a koření. Cizrnu propláchneme pod studenou vodou, odstraníme vzniklou bílou pěnu a přidáme k rajčátkům. Vaříme ještě cca 10 minut. Podle potřeby průběžně podlíváme vývarem z těstovin, aby omáčka nebyla "suchá". Krátce před ukončením vaření můžeme přidat lístky čerstvé máty či bazalky.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

Žádné komentáře:

Okomentovat