8. července 2011

Mléčná rýže s ovocem



















SUROVINY:

1 šálek rýže
2 šálky vody
1/2 šálku rýžového mléka Alnatura
bílý jogurt Max
2 banány
hrst jahod
čerstvé ovoce na ozdobení

POSTUP:

Rýži na chvíli namočíme do studené vody. Poté ji zcedíme a dáme vařit do dvojnásobného množství horké vody. Až se většina vody vyvaří, přidáme rýžové mléko a na mírném plameni rýži trochu rozvaříme. Necháme chvíli odstát, aby rýže zchladla. Mezitím si připravíme jahody a banán. Jahody omyjeme a nakrájíme na půlky, banán nakrájíme na kolečka. Takto připravené ovoce a uvařenou rýži rozmixujeme ručním mixérem, a to podle vlastních preferencí buď úplně dohladka, či pouze mírně. Do takto vzniklé kaše vmícháme bílý jogurt. Rozdělíme do mističek a ozdobíme čerstvým ovocem. Podáváme dobře vychlazené.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost, a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou. Rýže neobsahuje cholesterol, ani lepek. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění. Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupénce. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru). Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty. Konzumace rýže snižuje krevní tlak. Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech. Rýže působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.

Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě. Vynikají obsahem vitaminu B6. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu pro dospělého muže, jakož i podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva. Banány obsahují i malé množství serotoninu. Tato látka, syntetizovaná z aminokyseliny tryptofanu, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy.

Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Obsahují antioxidanty, které chrání buňky v těle a bráni jejich poškozování. Fenoly, které se také v jahodách vyskytují, chrání srdce, a mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsahují vitamín C, vitamín K a mangan ve velkém množství. Dále obsahují draslík, riboflavin, hořčík, měď, vitamín A, E, vitamíny B5 a B6, karotenoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Jahody nejsou vhodné pro osoby, které trpí onemocněním ledvin a žlučníku kvůli jejich obsahu kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat