14. července 2011

Těstovinový salát s tuňákem




















SUROVINY:

500 g vařených těstovin
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
2 červené papriky
2 žluté papriky
1 malý ledový salát
pár zelených oliv
1 plechovka červených fazolí
5 stroužků česneku
olivový olej
oregáno
sůl

POSTUP:

Ve velké salátové míse smícháme nadrobno nakrájené papriky a ledový salát, pod studenou vodou opláchnuté červené fazole, zelené olivy a uvařené těstoviny. Připravíme si zálivku, a to tak, že utřeme česnek se solí a smícháme s olivovým olejem. Salát nandáme do hlubokých talířů či salátových misek, navrch naaranžujeme kousky tuňáka, posypeme oregánem, zakapeme zálivkou a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Ledový salát obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Tuňák obsahuje vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky pozitivně působí nejen na srdce, ale i v mnohých dalších směrech na naše zdraví. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny v sobě ryby obsahují díky planktonu, kterým se živí. Čím studenější je voda, ve které plankton a ryby žijí, tím vyšší bude i koncentrace zdravých kyselin. Přijímaní rybího tuku hraje zásadní roli pro mnohé životní procesy v celém lidském těle. Rybí tuk nejen léčí, ale také působí jako účinná prevence. V prvé řadě konzumací rybího tuku zásadně snížíme riziko srdečních onemocnění. Dále také snížíme krevní tlak a chráníme se před poruchami srdečního rytmu. Rybí tuk se uplatní také při kloubních poruchách či při lupénce. Také lidé s revmatickou artritidou ocení účinky rybího tuku, který dokáže zmenšit otoky a ztuhlost kloubů. Pravidelnou konzumací mořských ryb snížíme hladinu škodlivého cholesterolu, ochráníme se před vznikem arteriosklerózy a předejdeme také ledvinovým chorobám. Rybí tuk má obecně protizánětlivé účinky a pomáhá také krásným a zdravým nehtům a vlasům.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

Olivy obsahují velké množství vlákniny. Dále v nich nalezneme nenasycené tuky, které pomáhají v prevenci srdečních i cévních chorob a zároveň snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejvýznamnější vitamíny obsažené v olivách patří vitamín A, který pomáhá našemu zraku, pokožce a v neposlední řadě posiluje naši imunitu. Dostatek vitamínu A je třeba mít v průběhu celého roku, ale v průběhu podzimu, kdy je náš organismus snadno zranitelný, je obzvláště důležité jeho přísun nepodcenit. Olivy dále obsahují i vitamín E, který je důležitý v prevenci zejména srdečních onemocnění. Na buněčné úrovni dokáže zpomalit proces stárnutí. Z alkalických kovů, které jsou pro tělo také důležité, je v olivách zastoupen draslík, který snižuje napětí svalů, krevní tlak a pomáhá také odstraňovat únavu, a sodík, který udržuje iontovou rovnováhu a chrání tělo před nadměrnými ztrátami tekutin. Železo je jako součást bílkovin zapojených do přenosu kyslíku nezbytným prvkem našeho organismu. Další z řady důležitých látek je jód, který je stopovým prvkem a je obsažen ve dvou třetinách hormonů štítné žlázy. V přírodě se jedná o prvek velmi vzácný, který se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Jeho nedostatek v organismu poznáme díky celé řadě projevů. Mezi ty nejčastější patří například neopodstatněné zvýšení hmotnosti, zácpa, lámavé vlasy a nehty anebo deprese. Olivy obsahují i některé důležité minerály. Vápník je základním stavebním kamenem kostí a zubů a je důležitý pro prevenci osteoporózy. Dalším je fosfor, který je také potřebný pro správný růst kostí a zubů, ale navíc podporuje růst tkání. Je nezbytný pro mozek, nervovou tkáň a srdce, kde se stará o udržení pravidelného tepu.

3 komentáře:

  1. no..jelikoz ty testoviny nejsou celozrnne,tak mi to zrovna nejak extra zdravé nepřijde...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak si je nahraďte těmi celozrnnými. :) Já jsem moc rád za tento blog, protože se tu dá najít spousta receptů na jídla, která chutnají i nám, chlapům. Nejsem zastáncem klasické české kuchyně, protože ta vesměs zdravá není, ale zase nejsem baba, abych se dokázal vzdát všeho. Takže kompromisem pro mě jsou těstoviny bezvaječné. No a pokud to někomu nestačí a chce jíst ještě zdravěji, ať je nahradí celozrnnými, když mu chutnají. Já je zrovna nemusím. :)
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  3. Ondro, napsal jste přesně to, co bych odpověděla já sama. :) Já sice celozrnné těstoviny jíst můžu, ale protože nevařím jen pro sebe, volím kompromis - těstoviny bezvaječné.

    Emmo, schválně u receptu nepíši, jaké těstoviny do pokrmu zvolit. To nechávám na každém, ať si vybere podle vlastních preferencí. Takže jestli chcete, zkuste to s celozrnnými. Pokud ne, nevadí... Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. :)

    OdpovědětVymazat