14. července 2011

Těstoviny s cuketou, sušenými rajčátky a Feta sýrem



















SUROVINY:

500 g těstovin
200 g Feta sýra
70 g na slunci sušených rajčat
1 velká červená cibule
2 středně velké cukety
1 hlavička česneku
olivový olej
sladká paprika
pepř
sůl

POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji dozlatova osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Přidáme na kousky nakrájenou cuketu, kterou jsme předem omyli a oloupali, a sušená rajčata. Restujeme po dobu cca 10 minut. Poté mírně posypeme sladkou paprikou a osolíme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a směs ještě chvíli za stálého míchání restujeme. Nyní už jen vmícháme uvařené těstoviny a rozdrobený Feta sýr. Podáváme mírně posypané Feta sýrem a sušenou či nasekanou petrželovou natí.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Cuketa obsahuje vlákninu, sacharidy a velké množství minerálních látek. Je bohatá na karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader, a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně,  posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

Žádné komentáře:

Okomentovat