9. července 2011

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi - Závitky z vinných listů




















SUROVINY:

400 gramů vinných listů

Na náplň:


1 hrnek rýže
4 středně velké cibule
1/2 hrnku olivového oleje
5 lžic třtinového cukru
2 lžíce piniových oříšků
1 lžíce kari koření
1 lžíce sušené máty
1 hrnek horké vody
sůl

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po dobu asi tak 5 minut. Přidáme rýži, kterou jsme předem propláchli pod studenou vodou a nechali okapat, a osolíme. Promícháme, přiklopíme pokličkou a na velmi mírném plameni vaříme, dokud rýže není téměř průhledná. Poté přidáme cukr, oříšky, kari, mátu a hrnek horké vody. Vaříme na velmi mírném plameni, dokud se všechna voda nevypaří, přičemž směs občas zamícháme. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Velký hrnec naplníme z poloviny vodou a tu přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme vinné listy, které jsme předtím jeden po druhém důkladně omyli. Vaříme po dobu dvou minut, poté listy vyjmeme, osušíme a zbavíme stonků. Listy položíme matnou stranou nahoru. Jednotlivě je pomocí čajové lžičky naplníme náplní a smotáme do závitků. Listy těsně narovnáme do keramické pánve jeden vedle druhého tak, aby mezi nimi nevznikaly zbytečné mezery.

Do pánve opatrně nalijeme (po stěně) 1,5 hrnku vody. Vaříme na mírném plameni, dokud se většina vody nevypaří. Na dně pánve trochu vody necháme, ta se vsákne do závitků, až budou chladnout. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Závitky servírujeme vychlazené, obložené plátky citrónu.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost, a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou. Rýže neobsahuje cholesterol, ani lepek. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění. Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupénce. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru). Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty. Konzumace rýže snižuje krevní tlak. Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech. Rýže působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.

1 komentář:

  1. Do tureckých receptů nepatří kari koření, do tohoto receptu se jako koření používá římský kmín (kymion), pepř, nové koření a pouze 1 čajová lžička cukru (není to sladké jídlo), dále malé hrozinky (kuš üzümü). Pokud chcete opravdu turecké recepty, pdívejte se na stránky: tureckakuchyne.net

    OdpovědětVymazat