26. května 2011

Jáhlová kaše s jahodami



















SUROVINY:

2 hrnky jáhel
1/2 kg čerstvých jahod
8 lžic rýžového Zajíce
javorový sirup
mandlový olej
bílý jogurt
mandle
skořice

POSTUP:

Jáhly třikrát spaříme horkou vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody, do které přidáme špetku soli a rýžového Zajíce. Jáhly vaříme na mírném plameni o něco déle než uvádí návod, abychom je mírně rozvařili. Když už nasákly téměř všechnu vodu, přidáme javorový sirup, mandlový olej a skořici.

Jahody rozsekáme v robotu na menší kousky a prohřejeme je na teflonové pánvi. Pokud nejsou dostatečně sladké, můžeme přidat trochu medu či javorového sirupu.

Na talíř dáme jáhlovou kaši, polijeme ji teplými jahodami a ozdobíme kvalitním neslazeným bílým jogurtem. Posypeme sekanými mandlemi a ozdobíme lístky čerstvé máty.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Neobsahují lepek. Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%). Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na hořčík, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a pomáhá předcházet lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.

Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Obsahují antioxidanty, které chrání buňky v těle a bráni jejich poškozování. Fenoly, které se také v jahodách vyskytují, chrání srdce, a mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsahují vitamín C, vitamín K a mangan ve velkém množství. Dále obsahují draslík, riboflavin, hořčík, měď, vitamín A, E, vitamíny B5 a B6, karotenoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Jahody nejsou vhodné pro osoby, které trpí onemocněním ledvin a žlučníku kvůli jejich obsahu kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku.

2 komentáře:

  1. Jak vy to děláte, že máte všechna ta jídla tak načančaná ? Já to vždycky naplácám na mísu a nikdy se mi nepovede se ani přiblížit k tomu, jak to servírujete vy ... Stránky se mi moc líbí a chtěla bych vám poděkovat za neobvyklé recepty . Cením originalitu . Božena

    OdpovědětVymazat
  2. Máte skvělý blog, plno zajímavých a originálních receptů. Navíc to máte krásně nazdobené, to já neumím - mé estetické cítění je rovno nule:-D! Velká pochvala! Sama se snažím stravovat zdravě (až na občasné hříchy samozřejmě:-)) akorát nemám takovou fantazii co se receptů týče jako Vy. Takže se ráda nechám inspirovat co nového s jáhlama, bulgurem, luštěninama. Díky:-)

    OdpovědětVymazat