26. května 2011

Kuru Incir Salatasi - Salát ze sušených fíků



















SUROVINY:

1 ledový salát
15 sušených fíků
12 cherry rajčátek
1 granátové jablko
sezamová semínka
3 lžičky olivového oleje
3 lžíce medu

POSTUP:

Ledový salát omyjeme a osušíme. Na talíř naaranžujeme listy salátu, které rukama natrháme na adekvátně velké kousky. Na salát naaranžujeme rozpůlená cherry rajčátka, na kousky nakrájené fíky (záleží na velikosti, jakou se nám podaří sehnat, malé fíky stačí rozpůlit) a zrníčka granátového jablka. V malé misce smícháme med a olivový olej a salát touto směsí pokapeme. Nakonec posypeme praženými sezamovými semínky. Ihned podáváme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ledový salát obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Rajčata obsahují lykopeny - karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Granátová jablka jsou bohatá na vitamin C, E, B1, B2, B6 a niacin, ale neobsahují betakaroten (provitamin A). Z minerálů se v nich nejhojněji vyskytuje draslík, měď a železo. Granátová jablka mají stahující, protizánětlivé, vermicidní (pokud se konzumují s vnitřními blanami), remineralizační, alkalické a pročišťující vlastnosti. Díky adstringentním a protizánětlivým účinkům na trávicí trakt jsou granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se osvědčily při chronických obtížích, jako jsou proktokolitida (ulcerózní kolitida) nebo Crohnova nemoc. Svým stahujícím účinkem snižují tvorbu žaludeční kyseliny a zklidňují podrážděný a zánětlivý žaludek. Jelikož flavonoidy a antioxidační vitaminy (C a E) zastavují proces stárnutí arterií, granátová jablka se doporučují při sníženém proudění krve cévami. Také chrání srdce před infarktem myokardu. Díky velkému množství draslíku a nepřítomnosti sodíku jsou vhodná pro lidi trpící hypertenzí. Pomáhají předcházet vysokým hodnotám systolického i diastolického tlaku. Granátová jablka jsou účinná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové a obezitě. Likvidují odpad metabolismu a zmírňují kyselost v trávicím traktu.

1 komentář:

  1. No to zírám! Takováhle kombinace by mě ve snu nenapadla. Jestli seženu granátové jablíčko a fíky, tak to hned dneska zkusím. :) Moc oceňuji tyto stránky a obdivuji rychlost, s jakou přidáváte další recepty. Smekám! Ondra

    OdpovědětVymazat