28. května 2011

Mangový salát s avokádem a rukolou



















SUROVINY:

100 g lístků rukoly
2 zralá avokáda
2 zralá manga
3 červené papriky
černé olivy

Na zálivku:

5 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce medu
pepř
sůl

POSTUP:

Salátovou misku vysteleme lístky rukoly, na které naaranžujeme kousky manga, avokáda a červené papriky. Můžeme, ale nemusíme přidat i černé olivy. Salát pokapeme zálivkou, kterou si připravíme smícháním olivového oleje, čerstvé citrónové šťávy, medu, čerstvě namletého pepře, soli a prolisovaného česneku. K salátu podáváme libanonský chléb či pita chléb, které rozpečeme na suché teflonové pánvi.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Rukola obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu. Ostrou, až nahořkle pepermintovou chuť podobnou hořčici způsobují různé silice. Dětem by z tohoto důvodu měla být podávána lehce povařena jako třeba špenát. Povařením zaniká ostrá chuť rukoly a všechny dráždivé látky. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a má pozitivní vliv na čistotu krve a jater. Odvar z kořene pomáhá při zažívacích problémech, listy rukoly jsou zase cennými bojovníky proti jarní únavě a oslabené imunitě.

Mango má velký obsah vitaminu A, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Mango má také množství minerálních látek a stopových prvků - měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínu E, B6, draslíku a hořčíku. Má až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat cholesterol v krvi. Avokádu není nutné se vyhýbat ani během diety - stejně jako mandle, sezamová semínka a panenský olivový olej, i avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky, které jsou nutností pro zdravě a zářivě vyhlížející pleť.

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Žádné komentáře:

Okomentovat