28. května 2011

Yogurtlu Palican Kizartmasi - Smažený lilek s jogurtovou omáčkou



















SUROVINY:

2 středně velké lilky
řepkový olej
kvalitní bílý jogurt
3 stroužky česneku
sůl

POSTUP:

Lilek tentokrát výjimečně oloupeme a nakrájíme na kolečka o síle půl centimetru. Namočíme jej na půl hodiny do slané vody. Potom jednotlivá kolečka osušíme papírovou utěrkou a smažíme z obou stran na pánvi s nepřilnavým povrchem, v níž jsme rozehřáli trochu řepkového oleje. Osmažené plátky klademe na papírovou utěrku, aby do sebe nasákla přebytečný olej. Teprve potom je rovnáme na talíř. Podáváme s jogurtovou omáčkou, kterou připravíme tak, že do jogurtu přimícháme česnek utřený se solí.

V Turecku se takto připravený lilek obvykle nechá vystydnout a podává se rovnou z chladničky. Jedná se o velice chutný a osvěžující předkrm. Nám zachutnal takto osmažený lilek i teplý a jíme jej s libanonským chlebem opečeným na pánvi, jen tak bez oleje.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Lilek je vyloženě dietní potravina. Tedy pokud jej před přípravou lehce prosolíme, aby pustil šťávu. Jinak do sebe nasaje tuk a rázem je z něj kalorická bomba. Spíš než vitamínů, je lilek bohatou zásobárnou minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa, manganu, mědi a zinku. Jeho pravidelná konzumace pomáhá při léčbě řady nemocí. Ocení jej hlavně diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také povzbuzuje krvetvorbu. Rutin obsažený ve slupce zpevňuje cévní stěny a působí protiskleroticky, proto lilek neloupeme a raději jen omyjeme. Dokonalý poměr či spíše výrazný nepoměr (minimum sodíku versus nadbytek draslíku) povzbuzuje iontové pumpy v ledvinách k vylučování sodíku a odvodňování, čímž se snižuje krevní tlak. Mangan působí proti tukové degeneraci jater, naší hlavní detoxikační jednotky. Střevní košťátka v podobě pektinů účinně a rychle vymetají nestrávené zbytky. Častější zařazení lilku do jídelníčku pomůže zbavovat se nežádoucího cholesterolu. Lilkem prostě nic nezkazíme, ba právě naopak...

1 komentář:

  1. Tak tohle je bomba! Udělal jsem si to ze dvou lilků sám pro sebe a všechno jsem to snědl na posezení!!! Dík moc za recept!
    Ondra

    OdpovědětVymazat