28. května 2011

Ovesná kaše s borůvkovou polevou



















SUROVINY:

1/2 litru rýžového mléka
200 g ovesných vloček
3 lžíce medu
1 lžíce sezamového oleje
skořice

Na polevu:

1 hrnek čerstvých borůvek
3 lžíce sezamové pasty Tahini
3 lžíce medu

POSTUP:

Ovesné vločky namočíme alespoň na půl hodiny do studené vody. Do vysoké keramické pánve či adekvátně velkého kastrůlku nalijeme rýžové mléko a přidáme ovesné vločky, med, skořici a sezamový olej. Za stálého míchání povaříme do té doby, než nám kaše zhoustne a vločky změknou.

Borůvky vložíme do úzké vyšší nádoby, přidáme med a rozmixujeme ručním mixérem. Vmícháme pastu Tahini.

Na dezertní talíř nandáme ovesnou kaši, polijeme ji borůvkovou polevou, ozdobíme podle fantazie a podáváme.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev (podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě). Rozpustná vláknina navíc na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi (prevence cukrovky II. typu a obezity). Ovesné vločky mají skvělou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce, těžce pracující a vynechat by je neměly ani děti a těhotné ženy.

Sezamová pasta Tahini obsahuje velké množství organického vápníku, hořčíku a fosforu, čehož je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám. Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti. Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku s fosforem dělají ze sezamu lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující. Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév. Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus. Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.

Žádné komentáře:

Okomentovat