28. května 2011

Svěží okurkový salát s granátovým jablíčkem




















SUROVINY:

3 salátové okurky
1 granátové jablíčko
lístky máty

Na zálivku:

3 lžičky sušené máty
4 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

POSTUP:

Okurky oloupeme a nakrájíme na plátky, které vložíme do salátové misky. Okurku polijeme zálivkou, kterou jsme si připravili smícháním všech uvedených ingrediencí. Necháme okurku odpočívat v zálivce a mezitím vyjmeme zrníčka z granátového jablíčka. Těmi pak okurku posypeme a celý salát nakonec ozdobíme lístky máty. Pokud máme, můžeme ještě pokapat sirupem z granátového jablíčka.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Granátová jablka jsou bohatá na vitamin C, E, B1, B2, B6 a niacin, ale neobsahují betakaroten (provitamin A). Z minerálů se v nich nejhojněji vyskytuje draslík, měď a železo. Granátová jablka mají stahující, protizánětlivé, vermicidní (pokud se konzumují s vnitřními blanami), remineralizační, alkalické a pročišťující vlastnosti. Díky adstringentním a protizánětlivým účinkům na trávicí trakt jsou granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se osvědčily při chronických obtížích, jako jsou proktokolitida (ulcerózní kolitida) nebo Crohnova nemoc. Svým stahujícím účinkem snižují tvorbu žaludeční kyseliny a zklidňují podrážděný a zánětlivý žaludek. Jelikož flavonoidy a antioxidační vitaminy (C a E) zastavují proces stárnutí arterií, granátová jablka se doporučují při sníženém proudění krve cévami. Také chrání srdce před infarktem myokardu. Díky velkému množství draslíku a nepřítomnosti sodíku jsou vhodná pro lidi trpící hypertenzí. Pomáhají předcházet vysokým hodnotám systolického i diastolického tlaku. Granátová jablka jsou účinná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové a obezitě. Likvidují odpad metabolismu a zmírňují kyselost v trávicím traktu.

Salátová okurka obsahuje z 95% vodu, ze 2,5 % cukr a spoustu minerálů. Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2. Cenné jsou i bílkoviny, které pročišťují ústrojí, povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení a působí hojivě na pokožku. Vymačkaná šťáva posiluje pružnost vlasů a vazivových tkání. Proto také často přikládáme plátky okurky na pleť a oči. Okurky pleť pročišťují, zklidňují záněty a otoky očí.

1 komentář:

  1. Tak jsem riskla okurkový salát. Ne, že bych se bála vyzkoušet recept ;o), ale spíš jsem měla nahnáno z těch okurek (poslední dobou nám je všichni téměř zakazují jíst kvůli průjmům...). Ale omyla jsem je, oloupala... a byly z Polska, ne ze Španělska. :) Ale k věci. Salát je vynikající a to granátové jablíčko v něm mu dává strašně fajn chuť. Všem doporučuji! Díky moc za recept! Naďa

    OdpovědětVymazat