29. května 2011

Turp Salatasi - Ředkvičkový salát



















SUROVINY:

1 svazek ředkviček
1 polévková lžíce citrónové šťávy
koření sumak*
sůl

POSTUP:

Ředkvičky omyjeme a zbavíme stonků. Nakrájíme je na tenké plátky, které naaranžujeme do salátové misky. Pokapeme je citrónovou šťávou, posypeme sumakem a osolíme. Necháme odležet hodinu v chladničce a pak podáváme.

Salát se v Turecku podává ke všem druhům kebabů. My ho jíme jako hlavní jídlo s francouzskou bagetou či pita chlebem.

* Koření sumak pochází z Íránu a lze jej koupit ve specializovaných prodejnách s kořením.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS SUROVIN:

Ředkvičku tvoří téměř 95 % vody. Je chudá na provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Naopak v ní je hojně zastoupen vitamín C a draslík. Všechny druhy ředkviček obsahují esence síry, které jim dávají ostrou, pikantní chuť, a mají choleretický (zvyšují produkci žluče), cholagogický (ulehčují její odtok ze žlučníku), trávení podporující, antibiotický a mukolytický (zkapalňují hlen) účinek. Ředkvičky můžeme využít při poruchách jater a žlučníku nebo při pomalém trávení, protože mají posilňující účinek a zvyšují chuť k jídlu. Dále nám ředkvičky pomohou při zánětu vedlejších dutin nosních a průdušek. Čínská a možná i obyčejná ředkvička brzdí buněčné mutace, které vedou ke vzniku rakoviny.

1 komentář:

  1. Zdravím! Miluji ředkvičky, tak jsem zaskočil do Myslíkovky pro sumak, že si salát připravím. No a odcházel jsem s plnou taškou dobrot, lehčí o několik stovek. :) Teď už pojedu recept po receptu a zkusím všechny. :) Díky! Ondra

    OdpovědětVymazat